Waarom EMDR?

Dit is een vraag die veel mensen mij stellen.
Waarom moet ik EMDR, is er geen andere manier om met mijn trauma om te gaan?
Wat doet EMDR?
EMDR staar voor Eye Movement Desensitization Reprocessing. De therapie richt zich erop dat je niet vergeet wat er is gebeurd, maar de emoties die je erbij voelt worden minder sterk ervaren en zijn soms helemaal verdwenen. Het is een therapie vorm waarbij je door middel van vingerbewegingen, geluid of kloppen jouw nare ervaring kan verwerken. Dit is vanaf de jaren 80 een revolutionaire therapie waar, tot nu toe, veel gebruik van gemaakt word.
Geen voorstander van EMDR
Als jij mij al langer kent of volgt weet je dat ik geen voorstander ben van EMDR, sterker nog, ik raad het de meeste mensen af. In het artikel hieronder zal ik uitleggen waarom, onderbouwt met een aantal klant casuïstiek.
Wat is het nadeel van EMDR?
Omdat je met EMDR moet herbeleven kan het best heel heftig zijn. Dit is omdat je volledig moet herbeleven. De therapeut vraagt jou om weer helemaal terug te gaan naar dat moment. Er wordt je gevraagd dit moment volledig te herinneren. Je gevoel, wat je ziet, ruikt en proeft. Alles is erop gericht om jouw ervaring weer zo volledig mogelijk te maken, alleen dan kan de therapie slagen. Gemiddeld genomen heb je 3-5 sessies nodig per trauma / gebeurtenis om dit te verwerken.
Zoals je leest is dit voor veel mensen heel heftig. Je wilt tenslotte een trauma niet nog een keer meemaken. Door te kiezen voor een therapie zoals EMDR kies je bewust voor het verwerken door middel van herbeleving
Welke nadelige effecten kan EMDR hebben?
Zoals hierboven beschreven zal je jouw trauma / vervelende gebeurtenis volledig moeten herbeleven wil je het maximale resultaat uit de therapie halen. Omdat dit voor veel mensen heftig is zijn er verschillende "bijwerkingen" en "negatieve effecten.
- toename van angstige gevoelens
- toename van verdrietige gevoelens
- slechter slapen na de sessies
- vermoeidheid
- continue herbeleving (ook na de sessie)
- toename fysieke klachten zoals hoofpijn, buikpijn, stijve nek en schouders et cetera
- kribbig / chagrijnig
- veel huilen
- emotie eten
Zo zijn er natuurlijk nog veel meer nadelige effecten van EMDR te benoemen, dit zijn de meest voorkomende.
Verergering klachten na EMDR
Ik zou zeggen dat je niet voor je lol naar EMDR therapie gaat. Je wordt vaak doorverwezen door een huisarts als er sprake is van PTSS (post traumatische stress stoornis). Je hebt dan al een scala aan klachten, zoals hierboven beschreven.
EMDR sessie hebben altijd een nawerking, je klachten zullen in eerste instantie dan ook verergeren en deze klachten blijven gemiddeld 4 dagen na de sessie.
Hoe vaak EMDR
Meestal heb je 1x per week een sessie met de therapeut. Niet iedereen maakt dit traject af omdat het als heftig ervaren kan worden.
Stel je hebt elke maandag therapie, dan voel je je na de therapie tm (gemiddeld) vrijdag heel slecht (zie kopje nadelen EMDR), dan voel je je 2 dagen weer "normaal" om vervolgens weer op maandag een nieuwe sessie te doen waarbij je weer volledig moet herbeleven. Op deze manier is het een uitputting voor je lichaam en geest, hierdoor stoppen relatief veel mensen gedurende het EMDR traject.
3 tot 5 keer per gebeurtenis
Begrijp me niet verkeerd, EMDR kan heel goed werken maar vaak is dit bij een incident dat op zichzelf staat zoals een ongeluk. Dit ene incident herbeleef je dan gemiddeld 3-5 keer.
Het is minder succesvol als je langdurig bent blootgesteld aan bijvoorbeeld geweld. Je kunt hierbij denken aan partner geweld of huiselijk geweld. Deze periode heeft zo veel traumatische gebeurtenissen dat je soms jaren lang bezig bent met het verwerken van het geheel. Jarenlang dus herbeleven en jarenlange uitputting voor lichaam en geest. Daarbij is het niet mogelijk alles te verwerken omdat je ook gebeurtenissen hebt verdrongen.
Zelf EMDR toegepast
Zelf heb ik vroeger ook EMDR toegepast bij klanten, en hoewel het bij een klein percentage prima werkt (als het een geïsoleerd trauma is) zag ik meer nadelen dan voordelen aan deze vorm van therapie. Ik zal keer op keer mensen worstelen met de naweeën van de EMDR. Hierdoor "brak" mijn eigen hart, en ben ik opzoek gegaan naar een betere en sneller alternatief. Dit heb ik jaren geleden gevonden in de hypnotherapie. Sinds ik deze vorm van traumatherapie toepas, heb ik veel betere resultaten, blijere klanten en je hoeft nergens het trauma her te beleven. Je hoeft mij niet eens te vertellen wat er gebeurd is!
Terugval na EMDR
Naast het feit dat je direct na de sessie een flinke terugval hebt waarbij je klachten verergeren is er helaas ook bewezen dat 35 tot 50% van de mensen die EMDR therapie hebben gevolgd na enige tijd weer een volledig terugval hebben. Dit betekend dat (bijna) alle klachten van voor de therapie weer terug zijn. De enige manier om hier weer vanaf te komen is het volgen van hetzelfde traject als voorheen. Dan mag je duimen voor een beter resultaat....
EMDR werkt niet
In sommige gevallen is het trauma zo erg geweest (het is niets voor niets een trauma) dat je dit gevoel en deze gebeurtenis blokt hebt. Je hebt deze ervaring zo ver weg gestopt in je geheugen dat je er niet meer bij kunt. Zoals je nu weet moet je bij EMDR herbeleven, dit lukt niet als je het trauma ver weg hebt gestopt. Hoe graag je het misschien ook zou willen, je komt er met geen mogelijkheid meer bij. Als dit op jou van toepassing is is het EMDR traject voor zowel jou als de therapeut erg frustrerend. De therapeut zal er alles aan doen, en dan ook echt (bijna) alles!, om jou het trauma te laten herinneren. Soms komen er flarden terug maar soms ook niet. Jij kunt hier niets aan doen, dit is een overlevingsmechanisme en je lichaam heeft dit automatisch zo opgeslagen. EMDR werkt dan niet voor jou.
Kan EMDR averechts werken?
Jazeker! Helaas kan dit ook gebeuren. Omdat je na elke sessie een toename hebt van je klachten wordt dit niet altijd direct herkend. De therapeut zal in de meeste gevallen adviseren door te gaan met de therapie en aangeven dat de verergering van de klachten bij het proces hoort. Pas als de klachten niet afnemen na de 4e of 5e sessie zal de therapeut een ander soort therapie of een andere behandel intensiteit voorstellen.
Voorbeeld uit de praktijk
Een aantal jaar geleden kwam er een vrouw bij mij met heftige PTSS klachten. Zij was overvallen in haar winkel met bijbehorend geweld. Toen haar klachten na enige tijd niet verdwenen stelde de huisarts EMDR therapie voor. Week na week en sessie na sessie werden de klachten erger. Uiteindelijk heeft deze vrouw 57!!!! EMDR sessies gehad. De therapeut heeft de therapie niet gestopt maar zij zelf. Toen ik dit hoorde schaamde ik me voor mijn concullega, ik heb hier dan ook ethische bezwaren tegen. Let wel, 57 x is deze vrouw letterlijk door een hel gegaan. 57 x heeft ze deze overval moeten herbeleven, 57 x heeft ze na de sessie hier de naweeën van opgevangen. Ronduit verschrikkelijk!
Via een vriendin die bij mij een succesvol traject had doorlopen kwam ze enigszins sceptisch bij mij. Maar na 2 sessies (zonder herbeleving) was ze klachtenvrij! Ze wist niet wat haar overkwam. Ze kon weer leven!
Alter ego
Er zijn ook mensen die iets traumatisch hebben meegemaakt waardoor ze een alterego hebben ontwikkeld. Tijdens deze nare gebeurtenis hebben zij zichzelf, als overlevingsmechanisme, een soort van uitgeschakeld en heeft het alter ego het lichaam overgenomen. Op deze manier voelt het slachtoffer zelf niets en kan zich vaak ook niets herinneren van de gebeurtenis.
Dissociatieve identiteitsstoornis (DIS)
Je kan in veel van deze gevallen spreken van DIS. Dit is een dissociatieve identiteitsstoornis. Iedereen is wel een gedissocieerd, denk maar aan bijvoorbeeld dagdromen of als je in de auto rijdt en je opeens ziet dat je veel verder bent dan je eigen was. Dit kan komen door vermoeidheid, stress maar ook pijn en angst.
Als je bekend bent met DIS is het bijna nooit aan te raden op een Emdr traject te volgen. De kans bestaat dat je door de herbeleving volledig dissocieert en jij "weg" bent en je alter ego het overneemt. Het is dan maar de vraag wanneer jij weer "terug komt".
Voorbeeld uit de praktijk
Enige tijd geleden werd ik gebeld door familie van een vrouw waarbij dit gebeurd was. Na jaren durfde zij eindelijk EMDR therapie te ondergaan. De therapeut wilde beginnen met het verwerken van haar eerste trauma waarbij ze in haar jonge tienerjaren bruut verkracht was. De vrouw wilde dit zelf niet omdat dit te heftig was maar de therapeut bleef volhouden dat ze met dit trauma moesten beginnen. Vrouw had meermaals aangegeven dat ze sinds die tijd niet altijd haarzelf was en zij had 3 alter ego's ontwikkeld.
Zoals verwacht ging deze sessie verkeerd! Tijdens de sessie werd het lichaam volledig overgenomen door een van de alter ego's. De therapeut wist niet wat ze hiermee moest doen en ging ervan uit dat het een tijdelijk "probleem" was. Ze werd naar huis gebracht (dit alter ego was een klein kind en ze wist niet de weg terig naar huis). Hier werd ze opgevangen door familie en de GGZ instelling gaf aan dat dit "probleem" van tijdelijke aard was en dat dit vanzelf over ging.
Na 2 dagen bleek dat dit "probleem" niet zelf wegging en toen hebben ze mij benaderd en gevraagd of ik kon helpen. Ik heb contact gezocht met de GGZ instelling en gesproken met de EMDR therapeut en de psychiater. beide gaven aan het dossier onvoldoende te hebben bestudeerd en haar dissociatieve verleden niet serieus genomen te hebben.
Na het vertrouwen te hebben gewonnen van "het kleine kind" (alter ego) en de familie kon ik onder hypnose met de volwassen vrouw praten. Ze was in het begin nog zo angstig omdat ze "vast zat" in de EMDR therapie, ze "zat vast" in het verschrikkelijke trauma uit haar jeugd. Na een aantal sessies/ weken kwam de vrouw onder hypnose weer "tevoorschijn".
In dit specifieke voorbeeld heeft het alter ego ongeveer 6 weken het lichaam bestuurd. De vrouw heeft in deze weken veel gemist van haar gezin.
Nu is dit een extreem voorbeeld van wat er mis kan gaan tijdens een EMDR sessie maar het is helaas niet uniek. Jaarlijks krijg ik gemiddeld 2 klanten per maand waarbij de EMDR echt fout gegaan is en zoeken ze een manier om niet alleen van de klachten af te komen maar ook van de toename van klachten waar de EMDR voor gezorgd heeft.
Alternatieve behandel methode
Ik heb het hierboven al een aantal keren genoemd. Er is een geweldig alternatief voor EMDR; hypnose.
Alhoewel hypnose en hypnotherapie best zweverig kan klinken waarbij je misschien het idee krijgt dat je alle controle over je lichaam verliest, is dit juist het tegenovergestelde.
Het fijne aan trauma therapie onder hypnose is dat je het trauma niet hoeft her te beleven en het bijkomende voordeel is dat je ook zaken verwerkt waar je niet direct aan denkt maar wel (deels) bijdragen aan het gedrag en je gevoel vandaag de dag.
Denk daarbij maar aan alle kleine trauma's die je eerder hebt meegemaakt; je eerste spreekbeurt op school, die keer dat je op school werd uitgelachen of gepest, de ruzie die je vroeger hebt gezien tussen je ouders, het overlijden van (groot) ouders et cetera.
Wil je hier nu meer over weten? Neem dan gerust contact op
Reactie plaatsen
Reacties