De impact van stress

Gepubliceerd op 21 oktober 2023 om 14:01

Stress is voor de meesten van ons helaas een bekend fenomeen. Het heeft een persoonlijke, meetbare impact op zowel ons lichaam als onze geest. Traumatische ervaringen maken deze gevoelens nog intenser.

Waarom Stress management Belangrijk is voor Lichaam en Geest

Stress is meer dan alleen een onaangenaam gevoel; het heeft diepgaande gevolgen voor wie wij zijn.

  • Fysieke Gevolgen: Onder chronische stress staat ons lichaam constant onder druk, wat kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen, o.a. hoge bloeddruk, slapeloosheid, spijsverteringsproblemen, een verzwakt immuunsysteem en zelf suikerziekte.

  • Mentale Gevolgen: Stress heeft ook een krachtige impact op onze geest. Het kan o.a. leiden tot angst, depressie, concentratieproblemen en een algemeen gevoel van overweldiging.

  • Herstel van Trauma: Voor degenen die traumatische ervaringen hebben meegemaakt, kan stress de traumatische symptomen verergeren en het herstelproces bemoeilijken.

Stress Begrijpen

We hebben allemaal onze eigen manieren om met stress om te gaan. Sommigen van ons duiken weg van stressvolle situaties, terwijl anderen troost zoeken in te veel eten of het verdoven van onze geest met alcohol, drugs, sex of ander verslavend gedrag. Misschien heb je jezelf al betrapt op dit soort reacties.

Stap 1 Ken Jezelf en Erken Stress

De eerste stap in dit proces is het erkennen van jezelf. Leer je eigen stress reacties en triggers herkennen. Het is belangrijk om stress niet te zien als een teken van zwakte, maar als een natuurlijke reactie op de beproevingen die je hebt doorstaan.

Stap 2 De Kracht van Stress managementtechnieken

Gelukkig zijn er krachtige stress managementtechnieken die je kunt toepassen. Eenvoudige ademhalingsoefeningen, meditatie en mindfulness zijn geen tijdrovende bezigheden. Ze kunnen in slechts enkele minuten per dag verschil maken.

Enkele praktische tips

  • Begin je dag met een korte ademhalingsoefening. Vijf diepe ademhalingen om te kalmeren en jezelf te centreren.
  • Maak tijd voor een dagelijkse wandeling in de natuur. De natuur heeft een kalmerend effect op ons.
  • Gebruik mindfulness om in het heden te blijven. Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Laat gedachten komen en gaan, zonder oordeel.
  • Luister naar meditaties om je lichaam en geest te ontspannen
  • Richt je aandacht niet op je problemen maar juist op het fijne. Ja dit is makkelijker gezegd dan gedaan en kan je meestal niet alleen. Ga dus iets leuks doen met andere, geniet van het samen zijn, doe iets geks of iets spannends. Kortom doe iets waarbij je niet hoeft (en kan) denken aan datgene wat je stress geeft

Stap 3 Emoties Omarmen en Delen

Een andere cruciale stap is het leren omgaan met emoties. Onderdrukte emoties kunnen stress verergeren. Misschien heb je gemerkt dat het praten over je ervaringen verlichting kan brengen. Dit is de kracht van het uiten van je gevoelens.

Een paar adviezen:

  • Zoek een vertrouwde vriend of familielid om mee te praten wanneer je je overweldigd voelt. (een valkuil hierbij is wel dat we adviezen van hun aannemen, weet dat zij geen specialist zijn. Zij vertellen jou alleen wat bij hun geholpen heeft)
  • Overweeg om een dagboek bij te houden. Schrijven kan een effectieve manier zijn om je emoties te uiten en te begrijpen.

Stap 4 Bouw een Ondersteunend Netwerk

Je hoeft deze reis niet in je eentje te maken. Een warm en ondersteunend netwerk van vrienden en familie kan een bron van kracht zijn. Wees open voor hun hulp en steun. Het kan ook helpen om professionele begeleiding te overwegen, zoals hypnotherapie.

Afsluitende Gedachten

Stress management is jouw gereedschap voor deze reis. Het is geen teken van zwakte, maar van moed en veerkracht. De technieken en strategieën die we hebben besproken, zijn uitnodigingen om jouw pad naar innerlijke rust en genezing te omarmen. Je bent niet alleen, en herstel is binnen handbereik. Onthoud dat je de kracht hebt om deze reis te maken, en je bent sterker dan je denkt.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.