Pijn in je lijf

Gepubliceerd op 28 mei 2023 om 11:10

Mijn oudste dochter klaagt al jaren over pijn in haar rug. Soms weken achter elkaar en dan weer weken/ maanden niet. Telkens als ze naar de huisarts gaat zegt deze kwakzalver (want zo denk ik ondertussen over hem) dat ze maar een paracetamol moet nemen, soms zegt hij ook dat ze zich misschien verrekt of vertild heeft...

 

4 weken terug was het weer zover. Dochter naar de huisarts en die verwees haar door naar de fysio. Die zei dat er spanning in haar rug zat er paste dryneedling toe (naalden in je spieren steken om zo de spanning eruit te halen...) na 3 behandelingen was er geen enkele verbetering en toen ben ik me er toch maar mee gaan bemoeien.

de diagnose

We wilde dat er nu GOED gekeken werd naar haar rug door middel van een foto of scan. Ook omdat de klachten niet alleen meer in haar rug zitten maar ook in haar bekken. Na een hoop gezeur van onze kant mocht er een röntgenfoto gemaakt worden (ik vraag me toch ook echt af of die huisarts deze foto's zelf moet betalen!). En ja hoor! dubbele scoliose (dubbele verkromming in haar rug). Dus een paracetamol en gewone fysio helpen niet.

halve dagen werken

In januari is mijn dochter 18 jaar geworden en door de pijn in haar rug kan ze geen hele dagen meer werken.

Dus opnieuw een consult aangevraagd maar dan niet bij onze huisarts maar bij de huisarts in opleiding; wat een fijne man is dit zeg. Hij snapte het probleem en verwees mijn dochter gelijk naar naar een gespecialiseerd orthopeed; "je bent nu nog jong, laten we er nu wat aan doen zodat je er later geen extra last van krijgt. We gaan ervoor zorgen dat het niet volledig vergroeid en dat de flexibiliteit in je rug weer terugkomt". 

 

Uiteraard is er een wachttijd dus heb ik haar afgelopen week meegenomen naar de Thaise masseur. De volgende dag was ze (natuurlijk) helemaal beurs maar ze zei "mam, ik heb de hele dag gewerkt zonder pijn in mijn rug en ik heb vannacht heerlijk geslapen en werd wakker zonder pijn in mijn rug".

Zo is het ook voor jou

Hoeveel jaren loop jij al met ongemakken rond. Ongemakken die te wijten zijn aan wat jij in het verleden hebt meegemaakt?

Hoe vaak ben je hiervoor al naar de huisarts geweest. Wat was hier het resultaat van?

- doorverwijzing naar de POH (Praktijk Ondersteuner Huisarts)

- advies rust nemen

- advies te starten met anti- depressiva

- advies .....

 

En? heeft dit geholpen?  Een deel van jullie zal zeggen zeker! Een groter deel zal zeggen van niet, helaas.......

Laat jij je geluk - gezondheid afhangen van een ander?

Ik weet niet wat het de laatste jaren is met artsen en specialisten. Ik hoor het steeds vaker dat goed en verdiepend onderzoek moeilijk te krijgen is. Steeds meer mensen hoor ik praten over "vage" klachten die medisch niet te onderbouwen zijn. Deze mensen horen nog net niet dat het tussen hun oren zit...

 

Wat doe jij dan?

Leg jij je hierbij neer of ga je zelf op onderzoek uit naar wat voor jouw kan werken?

vergoed door de zorgverzekaar

Wij zijn zo gewend dat zorg vergoed wordt door de zorgverzekeraar dat we eigenlijk niet meer verder kijken. Bestaat er zorg die heel goed werkt maar niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar? Jazeker!

 

Er zijn tal van therapeuten die niet vergoed worden door de verzekeraar, de reden is niet altijd dat de zorg niet goed is. Soms willen ze niet vergoed worden omdat ze aan zoveel regelplicht van de zorgverzekeraars moeten voldoen dat de vergoeding ze niet waard is.

 

Vraag jezelf eens af wat is jouw leven, jouw gezondheid en jouw geluk waard?

Laat jij dit alles afhangen van zorg die betaald en bepaald wordt door een zorgverzekeraar of neem jij zelf de touwtjes in handen? Prima als je hier natuurlijk voor kiest. Wees dan ook heel eerlijk naar jezelf en zeg dan dat je pijn, last (nog) niet groot genoeg is (anders neem je wel een andere beslissing toch?)

 

Dagelijks zie in dappere vrouwen (en mannen) die een bewuste keuze gemaakt hebben om voor hun eigen gezondheid te gaan staan. Ze kiezen er bewust voor om zelf te investeren in een traject dat iets wezenlijks verandert in hun leven; hun pijn was groot genoeg.

 

Is jouw pijn groot genoeg en jouw verlangen zo sterk om echt te veranderen stuur dan een bericht en samen kijken we wat er nodig zal zijn voor jou.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.