Bindingsangst na partnergeweld: een onontdekt aspect van de impact op overlevenden

Gepubliceerd op 3 mei 2023 om 10:56

bindingsangst; run from fear

Partnergeweld heeft ernstige gevolgen voor de slachtoffers. Een van de mogelijke gevolgen is bindingsangst, wat de mogelijkheid om een nieuwe relatie aan te gaan kan belemmeren. Hoewel er al veel onderzoek is gedaan naar de impact van partnergeweld, is er nog weinig bekend over de relatie tussen partnergeweld en bindingsangst. Dit artikel zal deze relatie nader onderzoeken.

Bindingsangst

Bindingsangst wordt vaak gedefinieerd als de angst om zich te binden aan een ander persoon, zowel emotioneel als fysiek. Mensen met bindingsangst hebben vaak moeite met het aangaan van relaties of het onderhouden van deze relaties. Deze angst kan ontstaan door verschillende factoren, zoals verlatingsangst of eerdere negatieve ervaringen met relaties.

Partnergeweld

Partnergeweld is een vorm van huiselijk geweld waarbij fysieke, seksuele, psychologische of economische mishandeling plaatsvindt tussen partners of ex-partners. Partnergeweld kan leiden tot verschillende psychologische en emotionele problemen bij de slachtoffers.

Bindingsangst na partnergeweld

Het is bekend dat partnergeweld kan leiden tot posttraumatische stressstoornis (PTSS), depressie en angststoornissen bij slachtoffers. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar de relatie tussen partnergeweld en bindingsangst. Uit een aantal studies blijkt echter dat slachtoffers van partnergeweld vaak angstiger zijn om zich te binden aan een nieuwe partner.

 

De oorzaak van deze bindingsangst is nog niet duidelijk, maar het kan te maken hebben met eerdere traumatische ervaringen in relaties. Daarnaast kan de angst om opnieuw slachtoffer te worden van partnergeweld een rol spelen.

Conclusie

Bindingsangst na partnergeweld is een onontdekt aspect van de impact op overlevenden. Het is belangrijk dat er meer onderzoek wordt gedaan naar deze relatie om slachtoffers van partnergeweld beter te kunnen ondersteunen en begeleiden in hun herstelproces. Slachtoffers van partnergeweld hebben recht op de nodige steun en hulp om hun bindingsangst te overwinnen en nieuwe relaties aan te gaan.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.