5 adviezen om je eigenwaarde te vergroten

Gepubliceerd op 16 april 2023 om 14:35
5 adviezen om je eigenwaarde te vergroten

Die ene (liefdes) relatie die jij gehad hebt, je weet wel, die ene die niet helemaal ging zoals jij voor ogen had, heeft tot op de dag van vandaag nog steeds invloed op hoe jij je voelt en gedraagt.

 

Je voelde je toen zo slecht, je was niets meer waard, misschien vroeg je jezelf af of het leven nog wel zin had, want wie zit er nou op jou te wachten. Wat heb jij nou te vertellen dat zo interessant is dat mensen naar je willen luisteren en zelfs bij je in de buurt willen zijn… Laat staan dat ze vrienden of je partner worden…. Overal om je heen zie je ogenschijnlijk gelukkige mensen met een (druk) leuk privéleven. Ach dat is jou niet gegund

Wat is eigenwaarde en zelfrespect

Eigenwaarde is het beeld dat iedereen van zichzelf heeft, op emotioneel niveau. Welk gevoel heb je? Dit schetst hoeveel jij jezelf op waarde schat. Dit beeld kan dus reëel zijn maar kan ook niet overeenkomen met de werkelijkheid. Het beeld kan (te) positief of (te) negatief zijn en is ook zeker cultuur en woonomgeving afhankelijk. Zo beweeg je op sommige plekken makkelijker mee met de mensenmassa dan elders (sociale druk). Zelfrespect en eigenwaarde is een diepgewortelde manier van hoe wij onszelf zien. Mag jij er van jezelf zijn? Dit beeld, deze overtuiging, veranderen kost tijd en vraagt inspanning…

Symptomen van lage eigenwaarde en laag zelfrespect

Een gebrek aan eigenwaarde of zelfrespect kan je herkennen aan verschillende kenmerken. Mocht je je herkennen in een van de onderstaande kenmerken betekent dit niet direct dat je een lage eigenwaarde of laag zelfrespect hebt. Herken je jezelf in meerdere kenmerken dan heb je hier waarschijnlijk wel last van.

 

  • Je bent heel prestatiegericht, misschien wel perfectionistisch
  • Je verwacht niets tot weinig van anderen
  • Benoemen wat jouw sterke punten zijn lukt niet of heel moeizaam
  • Je praat negatief over jezelf, anderen bevestigen dit
  • Hoe minder geld, status, vrienden of macht je hebt, deze te kleiner is je eigenwaarde / zelfrespect
  • Je luistert meer naar wat anderen willen dan naar je eigen behoeften
  • Je gaat vaak eigen grenzen over (om andere te pleasen)

 

Weinig zelfrespect en eigenwaarde kan er ook toe leiden dat je gedrag gaat compenseren. Hierdoor ligt oa verslavingsproblematiek op de loer; alcohol, drugs, eten en gamen.

 

Een te negatief zelfbeeld of lage eigenwaarde kunnen zelf je functioneren belemmeren. Hierdoor sta je stil als het gaat om persoonlijke ontwikkeling. Je kan zelfs teruggaan naar gedrag wat je vertoonde toen je wel een positief zelfbeeld had.

Symptomen van een hoge eigenwaarde en hoog zelfrespect

Als je het gevoel hebt dat je alles aan kan en dat niemand of niets je kan tegenhouden kan je jezelf in gevaarlijke situatie brengen. Situaties die je eigenlijk niet aankan. Dit kunnen(gevaarlijke) activiteiten zijn maar ook situaties waarin jouw sociale skills op de proef gesteld worden.

 

Er wordt wel eens geroepen dat mensen die heel schreeuwerig, zelfverzekerd en misschien arrogant zijn een lage eigenwaarde hebben. Terwijl dit niet altijd zo is. Soms is er compensatiegedrag. Laat je hierdoor dus niet van de kaart brengen.

 

(Fysiek) contact met andere mensen bevorderd de aanmaak van het zogeheten knuffelhormoon (oxytocine).  Hoe hoger het level oxytocine des te groter is je gevoel van eigenwaarde en zelfrespect.

Geef je zelfvertrouwen en je eigenwaarde vandaag nog een BOOST te geven

Download hier de gids met 5 adviezen om je zelfvertrouwen en eigenwaarde een BOOST te geven.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.