Hoe vaak voel jij je eenzaam?

Gepubliceerd op 1 april 2023 om 12:37

Vanmorgen ging je de deur uit om te werken en voordat je de deur dicht trok hoorde je nog net dat de oudste vanavond niet thuis eet ivm werk.

 

Gedurende de dag hoor je van je partner dat hij moet overwerken en pas heel laat thuis is “sorry schat”. Dit betekent vanavond qualitytime voor jou en je jongste kind. Je hebt het helemaal bedacht, als je thuiskomt verras je je kind om samen uit eten te gaan, je hebt er nu al ontzettend veel zin in. Als je thuis komt bespreek je jouw plan maar als snel blijkt dat dit plan niet uitkomt. De jongste heeft afgesproken met vrienden.

 

Natuurlijk had je de avond liever anders gezien maar je wil niemand in de weg zitten, dit is tenslotte jouw leven…. Je hebt geen tot weinig vrienden want deze stellen je toch alleen maar teleur. Dan maar weer een avondje alleen op de bank

Eenzaamheid

Wij mensen zijn sociale wezens, en willen in de basis graag contact met anderen. Als dit contact niet in orde is of als hier iets aan ontbreekt kan je spreken over eenzaamheid. Dit gevoel kent iedereen. Als je je eenzaam voelt ervaar je negatieve gevoelens zoals verdriet, angst, leegte maar ook het gevoel van zinloosheid. Daarnaast zorgt eenzaamheid voor mentale en fysieke klachten. Dit zorgt ervoor dat je je terugtrekt. Andere zullen jou wel niet leuk vinden, hierdoor ga je sociale gebeurtenissen zoals verjaardagen en feestjes uit de weg.

De situatie

Waarom jij je eenzaam voelt kan heel diverse zijn. Soms voel je je eenzaam omdat je in het verleden iets hebt meegemaakt waardoor je vertrouwen in anderen dusdanig beschadigd is dat je niemand / weinig mensen toelaat in je leven. Je kan ook eenzaam zijn omdat je liever op jezelf bent of omdat je het moeilijk vindt contact te leggen met anderen.

 

In alle gevallen geldt dat je zelf initiatief moet tonen wil je hier verandering in aanbrengen.

Initiatief tonen

Als je iets aan jouw leven / situatie wil veranderen zul je altijd zelf initiatief moeten tonen. Anderen zien namelijk niet (altijd) dat je eenzaam of verdrietig bent. Als jij het ze niet verteld of nier laat doorschemeren weten zij niet dat je in een ongelukkige relatie zit, problemen ervaart met je familie en / of vrienden of dat er iets anders is. Wij mensen zijn een kei om te doen of alles goed gaat. De meeste van ons willen tenslotte niet gezien worden als zielig, afhankelijk of als slachtoffer.

 

Omdat eenzaamheid heel persoonlijk is, is dit voor anderen heel moeilijk in te schatten. Als je hier iets aan wil veranderen zal je echt zelf actie moeten ondernemen. Eenzaamheid treft tegenwoordig veel meer mensen dan vroeger, je bent dus niet de enige!

Soorten eenzaamheid

Eenzaamheid is in 2 soorten gemis te onderscheiden;

 

Emotionele eenzaamheid

Dit ontstaat wanneer je iemand waar je een hechte en / of intieme band mee hebt verliest. Je kan hierbij denken aan een partner maar ook ouders, kinderen of beste vriend. De emotionele behoefte wordt niet (meer) bevredigd.

 

Sociale eenzaamheid

Dit heeft te maken met de mate van contact die je hebt met anderen en ontstaat als je minder contact hebt met anderen dan je zou willen. Je mist contact met vrienden, kennissen, buren, collega’s etc. Je sociale behoefte wordt niet meer gevoed.

Gevolgen van eenzaamheid

De gevolgen van eenzaamheid worden gelukkig steeds meer erkent maar nog steeds te weinig. Langdurige eenzaamheid lijdt tot gezondheidsrisico’s en zelfs tot vroegtijdig overlijden.

 

Eenzaamheid lijdt tot stress en dit heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem. Eenzaamheid kan ook leiden tot depressies en hart- en vaatziekte. Een ander gevolg van eenzaamheid is dat je minder goed voor jezelf gaat zorgen. Je beweegt minder, eet ongezonder en de kans op (meer) gebruik van verslavende middelen neemt toe . In diverse onderzoeken is zelfs verband gevonden tussen eenzaamheid en zelfmoord gedachten.

 

Doordat je slecht over jezelf denkt en voor jezelf zorgt kom je in een negatieve spiraal terecht. Verbreek deze spiraal nu je dit nog zelf kan!  Alle begin is moeilijk, maar ga de deur uit. Maak een praatje of ga op een sport zodat je weer onder de mensen komt.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.