Waarom is dankbaarheid zo belangrijk?

Gepubliceerd op 11 maart 2023 om 11:37

Ik loop naar de voordeur van de praktijk om de laatste klant van de dag binnen te laten. Nog voordat ik bij de deur kom zie ik haar al vrolijk bewegen met een enorme glimlach op haar gezicht. Als ik de deur heb geopend vliegt ze me om me nek en ik krijg een zoen op mijn wang….

 

Uhmm dank je wel zeg ik wat ongemakkelijk, waar heb ik dat aan te danken. Al lopend naar de gespreksruimte verteld ze dat ze iets heeft gedaan wat ze nooit meer had verwacht. Ze is hier zo blij mee en haar omgeving zegt blij te zijn dat ze weer “terug” is.

De omslag

Sinds die klootzak mijn leven heeft beïnvloed had ik het gevoel niets meer te zijn, mijn eigenwaarde en zelfvertrouwen waren compleet weg. Mijn dromen die ik vroeger had zag ik niet meer tot de vorige sessie. Ik liep hier de deur uit en had gelijk het gevoel een ander mens te zijn. Toen ik de volgende ochtend opstond voelde ik mijn ambitie en verlangen van vroeger weer en ben er direct mee aan de slag gegaan!

Je bent nooit te oud

Tijdens haar 16 jaar durende relatie waren al haar dromen en verlangens de grond in gedrukt. Ze durfde niet meer te dromen en op een gegeven moment waren haar dromen ook weg. Dag in en dag uit hield ze zich staande tussen de mishandelingen door. 5 jaar geleden lukte het haar uit de relatie te stappen en nu……

 

“je weet toch dat ik vroeger graag arts wilde worden” zegt ze. Ik knik bevestigd en luister naar wat er gaat komen. Nou ik heb me aangemeld bij de uni en heb binnenkort een toelatingstoets! “WOW, wat gaaf! “ zeg ik.  “tijdens het gesprek op de uni gaven ze aan dat leeftijd geen enkele rol speelt, levenservaring is ook ontzettend belangrijk zeiden ze. En als ik de toets haal zal ik wel de oudste van de klas zijn met mijn 39 jaar 😊 “ .

Dankbaarheid

Dit is 1 van de succes verhalen uit mijn praktijk, maar ik zie er natuurlijk vele.

Vaak schrijf ik over de klachten en uitdagingen waar mijn klanten mee te maken hebben maar dankbaarheid is iets wat we zeker niet voor lief mogen nemen.

 

  • Dankbaarheid als eigenschap

Wees vaker dankbaar voor wat er in je leven gebeurt, vul je lichaam met positieve energie

 

  • Laat dankbaarheid zien aan anderen

Deel je dankbaarheid, laat anderen zien dat je blij bent met wie ze zijn of wat ze hebben gedaan

 

  • Leer van alles wat er op je pad komt, zie de kansen

 

  • Houdt je vooruitgang bij

Ga door met wat je bent gestart ondanks de tegenslagen die je misschien zult tegenkomen, laat je door niets en niemand tegenhouden en volg je eigen pad!  Volg je dromen, net als de klant in hierboven.

De kracht van dankbaarheid

Laatst las ik ergens dat dankbaarheid als een vergrootglas werkt.

Als je dagelijks stil staat bij de mooie en fijne dingen die je vandaag hebt meegemaakt herbeleef je dit gevoel opnieuw. Door dit steeds vaker te doen wordt je er beter in en zal dit je makkelijker af gaan. Hoe meer jij jezelf onderdompelt in fijne en mooie gedachten en gevoelens des te minder is er plaats voor het negatieve in je lichaam en leven.

 

Natuurlijk hoef je het negatieve niet te negeren maar door je aandacht te verleggen naar de dingen die wel goed zijn gegaan geef je het negatieve minder aandacht waardoor het een kleiner aandeel zal hebben in je (dagelijks) leven.

 

Wees dankbaar voor de dingen in je leven die misschien vanzelfsprekend lijken. Is dat wel zo? Een dak boven je hoofd, stromend water uit de kraan… er genoeg plekken op de wereld waarbij dit niet vanzelfsprekend is. Wees hier dankbaar voor !

 

 

“Bij weinig mensen duurt dankbaarheid langer dan het geschenk”

Seneca
Romeins filosoof, staatsman en toneelschrijver 5 v.C. - 65 n.C.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.