6 kenmerken van traumabinding

Tijdens het eerste gesprek zegt een kwart van mijn klanten dat hun partner ook iets traumatisch heeft meegemaakt. Ze geven aan dat dit hun relatie bemoeilijkt maar ook dat dit een band geeft die niemand zal begrijpen.
Gedeelte pijn brengt mensen samen
Trauma werkt als bindmiddel. We noemen dit ook wel trauma binding. Dit klinkt natuurlijk heel gek maar gedeelde smart is halve smart zegt het bekende spreekwoord.
Het Stockholm syndroom is een diagnose die gesteld wordt als een slachtoffer van zijn/ haar ontvoerder gaat houden. Er ontstaan een bijzondere band tussen deze 2 mensen die niet als natuurlijk gezien kan en mag worden. Het is een vervormde relatie
Trauma binding in de liefde
Trauma binding kan ontstaan als 1 of zelfs beide partners te maken hebben met onverwerkt trauma. Deze binding is nog heviger als er sprake is van een vroeg / jeugd trauma die in verband staat met hechtingsproblematiek. Als deze binding niet is ontstaan tijdens dezelfde situatie is de binding minder gunstig dan je zou denken. Toch blijven deze mensen bij elkaar omdat ze steun ervaren.
Trauma binding voelt als intense en oprechte liefde.
Enkele kenmerken van een relatie die ontstaat met trauma binding zijn:
- Je voelt je op slag verliefd
- Maakt heel snel toekomst plannen
- Wil niet meer alleen zijn en altijd samen met de ander, vaak werk je ook samen
- Je maakt je ernstig zorgen als je de ander niet kan bereiken
- Je hebt het gevoel je “soulmate” gevonden te hebben
- Grenzen vervagen
Beide partners kunnen zo wanhopig opzoek zijn naar liefde en erkeninning dat de start van de relatie ongezond is.
Trauma binding kan heftiger worden door de (h)erkenning van het “anders zijn”. Je (h)erkent en voelt elkaars gedrag en pijn. Je kan elkaar dus zelfs aanvoelen op zielsniveau (soulmate). Misschien zelfs wel het gevoel hebben van “thuiskomen”.
Ongevoelig voor externe prikkels
Een gevolg van (c)PTSS is o.a. emotionele gevoelloosheid of het vermijden van emotionele ervaringen. Uit onderzoeken blijkt dat mensen die lang zijn blootgesteld aan bijvoorbeeld geweld, emotieloos kunnen kijken naar een film waarin de gruwelijkste dingen gebeuren. Hoe meer je namelijk aan trauma wordt blootgesteld hoe normaler je hersenen dit vinden. Je hersenen lijken hier zelfs een voorkeur voor te ontwikkelen.
Eenmaal ongevoelig voor externe prikkels heb je meer of langer nodig om hetzelfde te ervaren. Er is een onbewuste drang naar verhoogde prikkels. Dit zie je terug in dagelijkse bezigheden maar ook zeker in liefdesrelaties.
Waar de meeste mensen iemands onverwerkte trauma en bijbehorende gedrag als een “no go” zullen beschouwen, ziet een getraumatiseerd persoon hier juist kansen en een gelijkgestemde. Vaak wordt de spanning verward met passie.
Vicieuze cirkel
Beide partners creëren en komen in een vicieuze cirkel terecht waarbij ze elkaar afwisselend en tijdelijk bevrijden van pijn en ellende. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat geen van beide écht uit de pijn komt. Dit is namelijk de basis van hun relatie. De angst dat één partner hiervan bevrijd is benauwd de ander zo erg dat beide partners, in de meeste gevallen niet in therapie gaan.
Om deze reden is het niet raadzaam om met één van de partners te werken. De partner die niet in therapie is zal zich snel afgewezen voelen en dit projecteren op de ander waardoor deze stopt met de therapie. Wel raadzaam is om beide in therapie te gaan, ieder individueel. Zo kunnen ze elkaar vertellen wat geleerd is en elkaar op een andere manier vinden. Gezamenlijke sessie zijn aan gedurende het traject ook niet vreemd. Bij complexe relaties is afstemming gewenst om geen kloof te laten ontstaan.
Gezonde relatie
Onderdeel van de therapie is te (h)erkennen dat er traumabinding is. Het heeft de partners mogelijk samengebracht maar is geen basis voor een gezonde relatie.
De relatie kan alleen gezond worden als beide partners zich hier volledig voor inzetten. Als slechts één van beide dit doet zal de relatie nog meer verslechteren.
Wanneer beide partners zich hier volledig voor inzetten zie je soms wonderbaarlijke relaties ontstaan die sterker zijn dan welke relatie dan ook. Ze hebben elkaar gevonden en gesteund in de diepste emoties en momenten van het leven. Nu delen ze ook nog de mooie en fijne momenten.
Wil jij weten of jij en je partner in aanmerking kunnen komen voor een traject neem dan contact op.
Reactie plaatsen
Reacties