7 oorzaken van Stress

Gepubliceerd op 16 februari 2023 om 14:46

Er zijn veel symptomen die kunnen wijzen op stress zoals vermoeidheid, piekeren, slecht slapen, buikpijn, hoofdpijn en slechte concentratie. Een ander symptoom van stress is vergeetachtigheid. Daarover vertel ik je vandaag graag wat meer.

 

Iedereen vergeet wel eens waar hij zijn sleutels heeft neergelegd of iets te halen in je winkel. Maar als dit met meer regelmaat gebeurt en als je bijvoorbeeld vergeet je kind(eren) op te halen van school of sport kan er meer aan de hand zijn. Ga voor een juiste diagnose altijd naar de huisarts.

Waarom wordt je vergeetachtig door stress?

Als je stress ervaart maken je bijnieren het hormoon Cortisol aan. Dit is een heel natuurlijk proces. Cortisol is net als Adrenaline een stresshormoon. Cortisol zorgt voor een snelle stofwisseling en laat de bloedsuiker spiegel stijgen (Dit is ook gelijk de reden waarom mensen meer eten als ze stress ervaren en / of aankomen in tijden van stress). De energie die hierdoor vrijkomt helpt ons flexibeler om te gaan met stress volle situaties.

 

Wanneer je langere tijd in stress verkeerd maakt je lichaam continu te veel Cortisol aan. Je kan dan spreken van chronische stress. Hierdoor worden ook delen in je hersenen aangetast zoals de Hippocampus. Dit deel is verantwoordelijk voor o.a. onze concentratie, geheugen en emoties. Hoe langer de hippocampus overprikkeld wordt des te moeilijker kan deze functioneren. Hierdoor wordt je vergeetachtig en kan je je emoties steeds slechter reguleren.

 

Bij kinderen heeft een teveel aan Cortisol nog een bijkomend negatief effect; het verstoord de ontwikkeling van de hersenen op zowel IQ als EQ (emotionele ontwikkeling) niveau.

Waarom ervaar je stress?

Er zijn natuurlijk een tal van redenen op te noemen waardoor je stress kan ervaren. We kunnen deze situaties als volgt bundelen

  • Stress door werk of school druk
  • Stress door ziekte of overlijden van dierbare
  • Financiële stress
  • Slecht je gevoelens uiten
  • Slecht slapen ( hiermee kom je in een cirkel terecht)
  • Te weinig zelfvertrouwen
  • Als je leven in gevaar is (geweest)

 

Lees hier de blog over angst

Vermoeidheid

Stress is vermoeiend zeker als het langere tijd aanhoudt. Wanneer je moe bent kan je je al lastiger concentreren en vergeet je ook sneller. Vermoeidheid en stress versterken elkaar helaas, dit heeft dus weer een negatief effect op jouw geheugen en concentratie waardoor het Cortisol niveau ongezond hoog blijft.

Verlagen van Cortisol niveau

Normaliter is het cortisol niveau in je lichaam in de ochtend het hoogst en om ca. 22.00 uur bereikt deze een dieptepunt. Dan blijft hij even stabiel en in de nacht begint je lichaam weer Cortisol aan te maken zodat je in de ochtend uitgerust en vol energie weer op kunt staan.

 

Als je (chronische) stress ervaart is o.a. je Cortisol niveau continu te hoog. Als de stress oorzaak weggenomen is kan het soms weken / maanden duren voordat je lichaam weer een normaal en gezonde hormoon balans heeft hervonden.

Melatonine

Melatonine is de tegenhanger van Cortisol. En zorgt ervoor dat je moe wordt. Nu weet je ook gelijk waarom je slecht slaapt; Je hebt teveel energie hormonen en te weinig slaaphormonen in je lichaam.

 

Als het bedtijd is kan je niet slapen, kijk je nog tv of zit je veel te lang op je telefoon. Gevolg is dat je de volgende ochtend niet goed je bed uit kan. Hierdoor begint je Cortisol niveau gelijk weer als een malle op te lopen. Je bent moe maar moet toch je bed uit voor allerlei verplichtingen.

 

Advies is hierin dan ook om toch tijdig naar bed te gaan, en hier niet meer op je telefoon te zitten.

8 uur slaap verlaagd automatisch je Cortisol niveau en zorgt ervoor dat je minder moe bent. Belangrijk pluspunt hierbij is dat je die dag iets minder vergeetachtig kan zijn!

 

Luister hier de podcast over vergeetachtigheid op Spotify


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.