Start before you're ready

Gepubliceerd op 29 januari 2023 om 13:48

Waarom je altijd moet beginnen voordat je er al klaar voor bent.

“Ik heb het nog nooit gedaan dus denk dat ik het wel kan!” is de bekende uitspraak van Pipi Langkous.

Want waarom zou je wachten tot je er helemaal klaar voor bent, wanneer ben je ergens helemaal klaar voor en wie bepaald dat?

Bij sommige dingen is wachten wel nodig

Denk hierbij maar aan het zelfstandig een voertuig bestuderen zonder instructeur naast je of wanneer je zelfstandig een complexe hersenoperatie uitvoert zonder begeleiding van een neurochirurg. Iedereen begrijpt dat je hiervoor wel echt een diploma nodig hebt. Maar zelfs dan sta je nog in de kinderschoenen van je persoonlijke ontwikkeling. Hoe vaker je iets doet, hoe meer bedreven en sneller je hierin zal worden. Dat geldt dus ook voor het auto rijden of voor het uitvoeren van een complexe hersenoperatie.

Waarom begin je niet gewoon

“Al doende leert men” is ook zo’n mooie uitspraak. Denk hier zelf maar eens over na. Toen je net je rijbewijs had deed je alle handelingen heel bewust. Nu heb je soms momenten dat je in de auto zit en je afvraagt hoe je hier gekomen bent. Automatisch weet je wanneer je in je spiegels of over je schouder moet kijken, wanneer je moet knipperen en schakelen en hoeveel gas je moet geven bij het optrekken. Door het vele auto rijden kan je dit nu zonder er al te veel over na te moeten denken.

En zo is het ook met al het andere

Je neemt voor jezelf een besluit of goed voornemen. Ongetwijfeld gebeurt er iets op de dag dat je zou starten, je voelt je niet lekker, hebt een (financiële) tegenvaller, je kat is ziek of je hebt toch het idee dat je er nog niet helemaal klaar voor bent. Wanneer ben je er dan wel klaar voor?

Soms is het nodig in het diepe te springen en wat is het ergste wat je kan overkomen? Misschien maak je een fout of misschien juist niet! En so what? Geef jezelf de ruimte om te leren. Gun jezelf die rol als leerling en accepteer dat dit gaat met vallen en opstaan. Jij kon ook niet in een keer foutloos lopen zonder nog een enkele keer op je billen te vallen. Juist door te vallen heb je geleerd hoe je wel rechtop moet lopen en nu denk je daar niet meer bij na.

Wanneer je echt bezig bent om iets te nieuws leren, zoals een nieuwe vaardigheid of nieuw gedrag dan ben je er veel, bewust, mee bezig. Stel jezelf dan eens voor wanneer dit foutloos en (bijna) automatisch gaat. Ervaar dit gevoel in je hele lichaam, het enthousiasme dat je dit doet, de kriebel in je buik en de glimlach op je gezicht.

 

Hulp nodig?

Soms heb je hulp nodig om te zien dat je al echt zover bent! Weet jij dit niet zeker neem dan contact op en dan kijk ik met je mee of je klaar bent voor die grote verandering in je leven. De verandering waar je al zolang naar verlangt. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.