Ik doe wat ik wil

Gepubliceerd op 21 januari 2023 om 15:05

Doe jij wat jij (altijd) wilt of gedraag je je sociaal wenselijk.

 

Je kent het misschien wel, je hebt een afspraak en je wilt heel graag dat ene kleding stuk aan. Het zit lekker comfortabel en het is lekker warm. Maar de laatste keer dat je dit aan had merkte je aan je vriendinnen dat ze het maar gek vonden, ze keken ze vreemd aan en vroegen of je andere kleding in de was zat of dat je zo uit je bed kwam ondanks dat je je had opgemaakt en je haar had gekruld.

Die bewuste avond verliep anders dan gehoopt. Je wilde zo graag een leuke, gezellige avond in lekker zittende kleding…. Al dat gedoe op die hakken en die strakke kleding. “ja het ziet er leuk uit maar ik moet continu m’n buik inhouden” denk je nog bij jezelf.

 

Nu slaat de twijfel dus toe; wat doe je aan. Je wilt zo graag die lekkere zittende kleding aantrekken maar je hebt geen zin in al dat commentaar. Waar kies jij voor?

 

We passen ons vaak aan

Door alles wat we meemaken wordt ons beeld gekleurd en onze mening gevormd. Wat is sociaal wenselijk en wat niet? Door schade en schande worden we wijs wordt ook wel gezegd. We gedragen of uitten ons op een bepaalde manier en als we merken dat dit niet geaccepteerd wordt passen we ons gedrag hierop aan. Misschien gedraag je je op je werk (heel) anders dan bij je vrienden omdat bepaalde gedragingen niet bij jouw functie of het bedrijf waarvoor je werkt horen. 

Langdurige blootstelling aan stress zoals misbruik of mishandeling zorgen ook voor aanpassingen in het gedrag van het slachtoffer. Je gaat je gedragen zoals er wordt verwacht of je gedraagt je op een manier dat je onzichtbaar lijkt.

Als je structureel doet wat andere graag zien en horen van je dan verloochen je jezelf steeds een beetje meer en wat gebeurt en dan intern bij jou.

 

Intern conflict

Sociaal wenselijk gedrag voegt eigenlijk helemaal niets toe aan de situatie en / of relatie. Je kunt het ook zien als een vorm van onoprechtheid. Hoe langer je jezelf verloochend en sociaal wenselijk gedrag blijft vertonen hoe meer jij jezelf kwijt raakt.

 

In de praktijk zie ik dat mensen die dit doen uiteindelijk belanden in een burn-out of nog erger in een depressie. In bepaalde situaties kan je er ook andere anderen aandoeningen door krijgen zoals depressies, stemmingswisselingen en je kan zelfs een bipolaire stoornis ontwikkelen.

 

Je mag jezelf zijn!

Waarom ben je niet gewoon jezelf? Als je jezelf al niet kan zijn bij je vrienden kan je afvragen of dit échte vrienden zijn.

 

Zelf loop ik heel graag op blote voeten, zo graag dat als ik naar buten ga ik vaak teenslippers aan doe, ook in de winter! Natuurlijk zie ik mensen naar mij kijken, ik zie de vraagtekens boven hun hoofd verschijnen. Het maakt mij helemaal NIETS uit.  Ik snap zelf ook wel dat teenslippers volgens de norm in de zomer gedragen moeten worden en volgens diezelfde norm hoor je in de winter warme, dichte schoenen te dragen. Tja, dit is wie ik ben. Ik gedraag me echt niet gek en weet me echt wel aan te passen maar als ik iets wil dragen dan doe ik dat. Wat een ander daar van vindt is niet mijn probleem!

 

Hoe vaak draag jij (metaforisch gezien) teenslippers in de winter? Of loopt jij volledig in de pas en doe je wat er altijd van je verwacht wordt?

 

Podcast

Wil je meer horen over dit onderwerp? Ik heb hier een 16 minuten durende podcast over opgenomen, deze kan je hier beluisteren


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.