4 manieren om bindingsangst te doorbreken

Gepubliceerd op 22 april 2023 om 16:25

Een paar jaar geleden durfde Iris haar relatie te verbreken met Joost. De relatie werd gekenmerkt door vele mentale en fysieke mishandeling. Het heeft lang geduurd voordat Iris inzag dat dit niet gezond was. Tja, en toen…. Nu moest ze nog uit de relatie durven stappen. Joost had al vaker gezegd dat als ze hem in de steek zou laten hij haar leven en het leven van haar vrienden en familie helemaal kapot zou maken! Het idee dat Joost haar zou kunnen vinden en alsnog pijn zou doen heeft haar lange tijd tegen gehouden.

 

Tot een paar jaar terug. Iris was bond en blauw, dit was de druppel! Ze pakte wat spullen en vluchtte naar een vriendin. Nadat de grootste storm was gaan liggen is ze weer gaan werken en langzaam heeft ze haar leven weer opgepakt. Ze zou heel graag weer een relatie aan willen gaan, weer samen zijn, samen op de bank. Iets in haar houdt haar tegen, ze hoorde van een professional dat ze bindingsangst heeft. Maar wat is dat nou precies?

Wat is bindingsangst?

Mensen men bindingsangst willen de liefde op afstand houden. Het is een diepliggende angst om jezelf te binden in de liefde. Dit voelt heel tegenstrijdig omdat ze het wel graag willen. Toch is de angst om bijvoorbeeld pijn en verdriet te ervaren groter dan het verlangen om liefde te voelen. In feite bescherm je jezelf tegen afwijzing.

Ontstaan van bindingsangst

Bindingsangst kan op verschillende manieren ontstaan. Vaak komt dit voort uit onveilige hechting met beide of een van de ouders. Dit kan komen doordat je als kind bijvoorbeeld vaak opgenomen bent geweest in het ziekenhuis of doordat je ouders niet in staat waren jouw de liefde en aandacht te geven die je nodig had. Deze ouders zijn bijvoorbeeld zelf beschadigd in de jeugd of hebben een psychische aandoening of verslaving.

 

Bindingsangst kan ook op latere leeftijd ontstaan. Je kan hierbij denken aan een liefdesrelatie die verkeerd is gelopen. Een relatie waarin partnergeweld heeft plaats gevonden en waar er (dagelijks) sprake was van angst, stress en pijn. Situaties waarin bijvoorbeeld dagelijks je telefoon wordt nagekeken door je partner. Na zo’n relatie kan je ontzettend bang zijn jezelf weer te verbinden met iemand en jezelf hier kwetsbaar op te stellen.

 

Het zijn situaties waarin je leert, vaak op onbewust niveau, dat als je iemand emotioneel dichtbij laat komen dit later kan zorgen voor pijn, angst en afwijzing.

Symptomen van bindingsangst

Bindingsangst kan zich op verschillende manieren uitten. Als je je herkent in een van de onderstaande punten betekent dit natuurlijk niet direct dat je bindingsangst hebt. Als je je in meerder punten herkent zou het dat wel kunnen betekenen. Maar mogelijk zijn hier andere oorzaken voor te vinden.

 

  • Je bent al lang alleen en hebt weinig behoefte aan een partner, je hecht grote waarde aan je onafhankelijkheid
  • Als je iemand tegenkomt wordt je niet heel snel verliefd
  • In een (liefdes) relatie krijg je snel een benauwd gevoel
  • Je bent niet graag alleen met je partner, liever ben je bij vrienden of je onderneemt iets in een grotere groep
  • (langdurig) praten over jouw gevoelens is voor jou zonde van je tijd
  • Tijdens de seks of seksuele handelingen laat je weinig tot geen emotie zien. Je durft je niet te laten gaan
  • Je twijfelt er vaak aan of je huidige partner wel de ware is. Daarom maak je liever geen lange termijn plannen
  • Je hebt nog nooit een hele lange relatie gehad

Bindingsangst overwinnen; doorbreek patronen

De manier waarom bindingsangst wordt behandeld is heel verschillend, in sommige gevallen hoef je hier niet eens voor in therapie. Het is in ieder geval belangrijk dat je je bewust bent van jouw bindingsangst! Wanneer en in welke situaties voel je dit? Waardoor worden deze gevoelens van bindingsangst getriggerd?

Denk om te beginnen in na over jouw gedachten. Hoe denk jij over de ander en hoe is jouw gedrag? Trek je mensen aan of jaag je ze weg. Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken of je bepaalde gedachten patronen niet (onbewust) in stand houdt. Als je bijvoorbeeld een partner hebt vraag jezelf dan af of deze partner jouw ooit pijn heeft gedaan.

Beeldvorming en ervaringen

Als je het beeld voor jezelf helder hebt geschetst en je wilt graag de ander vertrouwen, werk hier dan actief aan. Daag jezelf op dagelijkse basis uit om net even iets meer te doen dan anders, stel jezelf vandaag net iets meer open dan gisteren. Het is belangrijk dat je goede, fijne ervaringen krijgt. Hiermee verdwijnen langzaam maar zeker de negatieve gevoelens en gedachten.

Communiceer in je relatie

Het is ontzettend belangrijk dat je je partner meeneemt in jouw proces, in welke fase van een relatie je ook zit. Hij / zij zal jouw grenzen goed moeten respecteren. Geef aan wanneer je partner te dichtbij komt en laat ook gerust weten wanneer je ruimte en tijd nodig hebt om alleen te zijn. Laat dan vooral weten dat jij dit nu nodig hebt en dat dit niet aan de (goed bedoelde) aandacht en aanwezigheid van de ander ligt. Als je weet welke wensen, gevoelens en gedachten de ander heeft kan je veel meer, op een relaxte manier genieten van elkaar.

Gevoelens

Misschien doe je wel heel hard je best om negatieve gevoelens te negeren of wil je het gevoel zo snel als mogelijk ombuigen naar iets anders. Weet dat de negatieve en zware gevoelens die je ervaart er ook mogen zijn. Je ervaart deze gevoelens, je bent ze niet! Besef dat ze van tijdelijke aard zijn, langzaamaan zullen ze minder worden en uiteindelijk zelfs verdwijnen.

 

Als je jezelf goed kent inclusief je gevoelens kun je er steeds bewuster voor kiezen om je goed te voelen. Wat is er nodig om dit te ervaren? Ben de “slechte” gevoelens voor. Geef bijvoorbeeld tijdig aan dat je tijd alleen nodig hebt. Op deze manier zorg je niet alleen goed voor jezelf maar ook voor de ander en voor jullie relatie!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.