10 redenen waarom hulp vragen zo moeilijk is; Ik wil dit niet meer!

Gepubliceerd op 18 maart 2023 om 14:03

Halverwege mijn werkdag zie ik dat ik 3x gebeld ben door dezelfde persoon. Ik blader nog even verder en wordt dan weer door haar gebeld. “hey Sonja, Ja sorry hoor dat ik zo vaak gebeld heb maar ik wil en kan dit NIET meer, ik trek dit niet en mijn man ook niet! Kan je me alsjeblieft helpen?”

 

Al een paar keer eerder heb ik met deze vrouw gesproken over haar verleden, die geen schoonheidsprijs wint. Eenmaal uit deze relatie gestapt kreeg ze na een tijd weer een nieuwe relatie. Met deze man is ze nu ongeveer 7 jaar samen.

 

De laatste tijd merkt ze dat het verleden steeds meer aanwezig is. Niet alleen zij heeft hier last van maar ook haar partner merkt dit. Kribbig, chagrijnig, boosheid maar ook paniekaanvallen zijn aan de orde van de dag. Ze komt steeds minder vaak het huis uit en ligt het liefst, veilig op haar bed.

Hulp zoeken betekent zwakte

Hier in Nederland moet je wel heel veel mankeren om eindelijk mentale hulp te zoeken. Als je hier over praat wordt dit helaas nog steeds gezien als een zwakte. Waarom is dit eigenlijk?

 

Juist door hulp te aanvaarden wordt je beter, sterker en zie je dingen in een ander perspectief toch? Gelukkig verandert dit beeld de laatste jaren maar lopen hierop nog steeds ver achter op landen om ons heen.

 

Iedereen zal dit beamen en toch denken we vaak “eerst zelf proberen….”. Dit is ons ook zo geleerd door onze ouders; eerst zelf proberen en als het niet lukt kom ik je helpen… Ik heb dit zo vaak tegen mijn kinderen gezegd 😊

 

Zelf proberen is goed zodat je kan ontwikkelen maar wanneer besluit je dat je hulp nodig hebt?

10 redenen waarom hulp vragen zo moeilijk is?

Je wil natuurlijk niet overkomen als iemand die niet zelfstandig is, dat zou een teken van zwakte kunnen zijn. Je wilt sterk blijven en alles zelf blijven doen. Maar wanneer dit niet (meer) mogelijk is, kan dit juist meer kwaad doen als goed.

 

1: Ik kan dit zelf

Waarom zou ik om hulp vragen? Ik heb het altijd zelf gedaan. Om hulp vragen is moeilijk wanneer je het zelf eigenlijk niet meer kunt. De reden dat je nu hulp nodig hebt, is omdat het niet meer gaat als voorheen.

 

2: Ik zie het als zwakte

Om hulp vragen is voor de meeste mensen al moeilijk, helemaal als je het als een zwakte ziet.  

Want wanneer je om hulp vraagt, is dit een teken dat je zwak bent, toch? Het is juist een teken van kracht dat je een ander durft te vragen om te helpen wanneer het zelf niet lukt. Zo overbelast je jezelf niet en kun je je rust pakken en aansterken.

 

3: Als ik het zelf doe leer ik het meest

Dit is een logische gedachte maar niet persé de beste manier. Natuurlijk kun je leren van jouw manier, maar misschien heeft een ander een manier die beter, sneller of slimmer werkt.

 

4: Ik wil een ander er niet mee lastig vallen

De ander heeft tenslotte ook zijn / haar eigen struggels. Ze hebben het al zwaar genoeg. Ze zadelen jouw toch ook niet op met hun probleem? Toch willen jouw vrienden en familie dat het goed gaat met jou, ze willen je helpen daar waar ze kunnen. Dit doe je tenslotte ook voor hun. Ongeacht het aantal keren dat zij hulp aan jou gevraagd hebben sta jij ook altijd voor hun klaar

Vul dit niet voor de ander in!

 

5: Niemand mij kan helpen

Waarom denk je dat jouw probleem of hulpvraag zo bijzonder is dat niemand jou kan helpen? Laat je eens verassen door de ervaring en de kennis van een ander. Staar jezelf niet blind op wat (blijkbaar) niet werkt als je het alleen doet. Als je niet geholpen wilt worden door bekende vraag dan hulp bij het vinden van de juiste ondersteuning.

 

6: Ik weet niet goed welke hulp ik nodig heb

Het is lastig hulp te vragen als je niet precies weet wie jou kan helpen. Hierom is hulp vragen aan anderen juist aan te raden, zij kunnen met jou meedenken en hebben wellicht andere, verhelderende ideeën over hulp dan jij.

 

7: Ik wil niet afhankelijk zijn van anderen

Wanneer je om ondersteuning of hulp vraagt kan je je afhankelijk voelen. Dit voelt dat weer als een zwakte.  Maak goede en duidelijke afspraken met elkaar wie wat doet zodat jij zelf in control blijft.

 

8: Ik voel me schuldig

Dit is geen gekke gedachten maar ook nergens voor nodig. Degene aan wie je hulp vraagt kan er altijd voor kiezen om nee te zeggen. Als degene jouw hulpvraag met een ja beantwoord kan je ervan uit gaan dat dit weldoordacht is.

 

9: Ik ben bang om een niet geholpen te worden

Natuurlijk kan iemand ook nee zeggen als je om hulp vraagt, dat recht heeft iemand. Dit betekend niet per definitie dat die persoon jou afwijst. Misschien heeft degene het nu te druk, of heeft  geen verstand van jouw hulpvraag. Door nee te zeggen biedt hij jou de kans op betere hulp.

Als je de vraag niet stelt kan je ook geen ja ontvangen.

 

10: Hulp vragen is duur

Als je een professional inschakelt moet je daarvoor betalen. Wanneer besluit je dat dit te duur is? Waar vergelijk je dit mee? Wat heeft deze klacht / hulpvraag je al gekost en wat zal het je nog meer kosten als je nu niet in jezelf investeert?


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.