
Nee, we vinden het niet leuk maar verdriet hoort bij onze basis emotie net als vreugde, angst en boosheid. Verdriet is een reactie van ons lichaam wanneer we te maken krijgen met een moeilijke situatie, zoals het verliezen van een geliefd persoon of dier, het verliezen van een baan, het zakken voor een examen of als je gekwetst wordt. En toch gaat dit gevoel altijd weer over. Soms is verdriet van korte duur en soms duurt dit langer bijvoorbeeld als je in rouw bent.
De effecten van (langdurig) verdriet
Langdurig ervaren van o.a. verdriet maar ook angst en stress zorgen voor storingen in de hersenen. Uit onderzoek is gebleken dat deze emoties de amygdala en de insulaire cortex continu prikkelen, hierdoor ontstaat er teveel activiteit in dit deel van de hersenen en dit heeft negatief effect op de balans.
Als jij continu wordt bloot gesteld aan verdriet maar ook angst en stress ben je niet in staat nieuwe dingen te leren. Je bent vergeetachtig en automatisch keer je terug naar wat je in de basis geleerd hebt. Je wordt meestal minder sociaal omdat je in je “cocon” verdwijnt. Je bent aan het overleven!
Kinderen die langdurig worden blootgesteld aan deze emotie lopen hierdoor ook achterstand op in hun ontwikkeling. Afhankelijk van de duur van de blootstelling aan deze emotie kan de achterstand deels of geheel worden ingehaald. Bij extreem lange blootstelling zal dit niet mogelijk zijn en is er een blijvende achterstand in IQ en EQ (emotionele ontwikkeling).
Hoe uit verdriet zich?
Er is een sterke connectie tussen deze emotie en ons lichaam. Je herkend meestal heel snel of iemand verdrietig is. De houding van de persoon is naar voren gebogen en beweegt zich traag, gezichtsuitdrukkingen zijn neerwaarts, ogen zijn waterig en soms lijkt iemand door je heen te kijken. De stem is monotoon en laag, er is gebrek aan eetlust of juist overmatig ongezond eten, iemand huilt of heeft huilbuien en er is een gebrek aan energie.
Ondanks bovenstaande effecten en uitingen is iemand die (veel) verdriet ervaart nog wel in staat om (korte tijd) te genieten van mooie en fijne momenten.
Verdriet zet ons aan tot actie
Op het moment dat je je baan verliest ben je, eenmaal over je verdriet heen, meer dan gemotiveerd om van je volgende baan een succes te maken. Als je bent gezakt voor je examen ben je des te meer gemotiveerd om nu zo goed te studeren dat je de volgende keer niet zult zakken. Als je relatie uit is gegaan weet je nog specifieker welke eigenschappen een eventuele volgende partner, wel of niet moet bezitten.
Tips en adviezen
- Geef jezelf de tijd om het verdriet te ervaren. Dit is niet erg, schaam je er niet voor!
- Praat met mensen over je verdriet. Als praten lastig is probeer het dan van je af te schrijven in (bijvoorbeeld) een dagboek of maak voor jezelf een vlog
- Zoek de oorzaak van je verdriet, dan weet je of dit van tijdelijke aard is of juist niet (bijvoorbeeld als je in een relatie zit met partnergeweld die zorgt voor veel emotie). Als dit laatste het geval is probeer dan hulp te zoeken als je hier niet zelf uit kan of durft.
- Zorg voor een dagstructuur. Het is niet erg een paar dagen op je bed te liggen en alleen maar te netflixen maar na een week moet je er echt uit anders liggen andere problemen op de loer.
- Vermijd ook de toevlucht in alcohol of drugs. Eenmaal onder invloed lijkt alles prima omdat je gevoel wordt afgezwakt. Als je weer nuchter bent zijn de problemen er nog steeds en grijp je weer terug naar de alcohol of drugs; resultaat verslaving
Vragen
Ervaar jij verdriet of ken je iemand die continu verdrietig is neem dan contact op voor informatie en tips hiermee om te gaan
Reactie plaatsen
Reacties