Blog en podcast pagina

Als je naar mijn podcasts wil luisteren klik dan hier

Soms blog ik voor andere pagina's en tijdschriften. Hieronder vindt je enkele linken naar relevante artikelen

De warme stem

In deze chaotische wereld, waar je vaak overweldigd wordt door de eisen van het leven, is er één ding dat we allemaal zoeken: innerlijke rust.

Lees meer »

Je kunt pas voor anderen zorgen als je eerst goed op jezelf past

"Je kunt pas voor anderen zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt." Deze oude wijsheid klinkt misschien cliché, maar het is een waarheid die vaak wordt onderschat, vooral door vrouwen. Als hypnotherapeut, coach en yogadocente bij Groei&Meer heb ik talloze vrouwen geholpen die zichzelf volledig voorbijliepen. Ze gaven zichzelf op voor hun gezin, hun carrière, hun vrienden, en vergaten zichzelf in het proces. Het resultaat? Een gebrek aan eigenwaarde, zelfvertrouwen en innerlijke balans.

Lees meer »

De kracht van onspanning

In de voortdurende drukte van het moderne leven wordt ontspanning vaak verwaarloosd, terwijl het een belangrijke rol speelt in het handhaven van onze gezondheid en welzijn. 

Lees meer »

Mijn verhaal

Toen ik erachter kwam dat ik al 11 weken zwanger was van mijn 2e kindje, was mijn dochter 11 maanden oud.Toen ik dit nieuws vertelde aan mijn man, schrok hij. Hij wilde geen kinderen, vond zichzelf te jong en één kind beperkte hem al meer dan genoeg. Bijna direct na dit gesprek vroeg hij een scheiding aan.En daar zat ik dan, alleen in een huis wat wij net 4 maanden daarvoor hadden gekocht. Zwanger en met een dreumes van van 11 maanden.

Lees meer »

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is een essentieel aspect van ons welzijn en succes. Het beïnvloedt hoe we onszelf zien, hoe we omgaan met uitdagingen en hoe we relaties aangaan. Hoewel het concept van zelfvertrouwen vaak wordt besproken, is het belangrijk om een duidelijk begrip te hebben van wat het betekent en hoe het ons leven beïnvloedt.

Lees meer »

Hypnose en hypnotherapie

Hypnotherapie is een fascinerend vakgebied dat de kracht van hypnose gebruikt om positieve veranderingen in het leven van mensen te bewerkstelligen.

Lees meer »

De stap naar geluk

In het leven worden we soms geconfronteerd met uitdagingen die diepe sporen nalaten, zoals trauma. Traumatische ervaringen kunnen een enorme impact hebben en leiden tot gevoelens van angst, pijn, verdriet, schaamte en een laag zelfbeeld.

Lees meer »

Optimistische mindset voor succes

Elke dag krijgen we talloze kansen om te winnen, ongeacht hoe klein onze prestaties ook lijken. Of het nu gaat om het voltooien van een taak, het nastreven van persoonlijke doelen of het overwinnen van obstakels, het erkennen van deze overwinningen kan een positieve impact hebben op ons leven. 

Lees meer »

Adem in, adem uit

Plotselinge voel je een beklemming op je borst, je hartslag versnelt en je begint sneller te ademen. Je raakt in paniek, zonder dat je precies weet waarom. Wellicht heb je last van hyperventilatie. Dit treft mensen van alle leeftijden en kan zowel beangstigend als verwarrend zijn. 

Lees meer »

Het belang van investeren in jezelf

Het leven kan soms een serie van uitdagingen zijn die we moeten overwinnen. Voor sommigen van ons kan een heftige gebeurtenis uit het verleden een blijvend effect hebben op onze emotionele en fysieke welzijn.

Lees meer »

Pijn in je lijf

Mijn oudste dochter klaagt al jaren over pijn in haar rug. Soms weken achter elkaar en dan weer weken/ maanden niet. Telkens als ze naar de huisarts gaat zegt deze kwakzalver (want zo denk ik ondertussen over hem) dat ze maar een paracetamol moet nemen, soms zegt hij ook dat ze zich misschien verrekt of vertild heeft...

Lees meer »

De weg naar herstel

In het leven worden we vaak geconfronteerd met uitdagingen die ons vermogen tot veerkracht op de proef stellen. Of het nu gaat om het overwinnen van geweld of het behalen van uitzonderlijke prestaties, veerkracht speelt een cruciale rol bij het omgaan met de nasleep en het herstellen van onze innerlijke balans. In dit artikel zullen we de betekenis van veerkracht verkennen en kijken naar hoe we deze kunnen toepassen in zowel moeilijke tijden na geweld als na het bereiken van buitengewone doelen, zoals de Olympische Spelen.

Lees meer »

Jaloezie na partnergeweld

Jaloezie is een veelvoorkomende emotie die optreedt wanneer iemand het gevoel heeft dat er iets of iemand anders de aandacht van hun (ex)partner of (ex)vriend(in) trekt.

Lees meer »

Liefde maakt blind

Het komt helaas maar al te vaak voor dat mensen te maken krijgen met partnergeweld. Dit is een vorm van huiselijk geweld waarbij de dader geweld gebruikt tegen zijn of haar partner. Partnergeweld kan fysiek, seksueel of psychologisch van aard zijn en kan enorme gevolgen hebben voor zowel het slachtoffer als de dader.

Lees meer »

Bindingsangst na partnergeweld: een complexe uitdaging

Partnergeweld is een complex en wijdverbreid probleem dat vele vormen kan aannemen, waaronder fysiek, emotioneel en seksueel geweld. Na partnergeweld kunnen slachtoffers moeite hebben om zich opnieuw te binden aan anderen. Deze angst voor emotionele verbindingen wordt ook wel bindingsangst genoemd. Bindingsangst is geen erkende psychologische aandoening, maar het is een veelvoorkomend probleem onder mensen die slachtoffer zijn geweest van partnergeweld.

Lees meer »

Jeugdtrauma

Als Miranda op een verjaardag of bijeenkomst is waar iets gevraagd wordt over haar jeugd, dan krijgt ze het gevoel dat haar keel dicht geknepen wordt, haar hart gaat sneller kloppen en ze krijgt vlekken in haar nek.  Ze loopt ze het liefst met een excuus gelijk naar het toilet en bij terugkomst probeert ze direct over een ander onderwerp te beginnen.

Lees meer »

4 manieren om bindingsangst te doorbreken

Een paar jaar geleden durfde Iris haar relatie te verbreken met Joost. De relatie werd gekenmerkt door vele mentale en fysieke mishandeling. Het heeft lang geduurd voordat Iris inzag dat dit niet gezond was. Tja, en toen…. Nu moest ze nog uit de relatie durven stappen. Joost had al vaker gezegd dat als ze hem in de steek zou laten hij haar leven en het leven van haar vrienden en familie helemaal kapot zou maken! Het idee dat Joost haar zou kunnen vinden en alsnog pijn zou doen heeft haar lange tijd tegen gehouden.

Lees meer »

5 tips wat te doen tijdens een paniekaanval

Je staat voor je kledingkast en bedenkt wat je gaat aantrekken. Na lange tijd ga je weer een avondje weg met vriendinnen. Het ene na het andere kledingstuk trek je uit de kast en beland op je bed met de gedachten “nee, dit trek ik zeker niet aan”.

Lees meer »

Waarom is dankbaarheid zo belangrijk?

Ik loop naar de voordeur van de praktijk om de laatste klant van de dag binnen te laten. Nog voordat ik bij de deur kom zie ik haar al vrolijk bewegen met een enorme glimlach op haar gezicht. Als ik de deur heb geopend vliegt ze me om me nek en ik krijg een zoen op mijn wang….

Lees meer »

6 kenmerken van traumabinding

Tijdens het eerste gesprek zegt een kwart van mijn klanten dat hun partner ook iets traumatisch heeft meegemaakt. Ze geven aan dat dit hun relatie bemoeilijkt maar ook dat dit een band geeft die niemand zal begrijpen.

Lees meer »

7 oorzaken van Stress

Er zijn veel symptomen die kunnen wijzen op stress zoals vermoeidheid, piekeren, slecht slapen, buikpijn, hoofdpijn en slechte concentratie. Een ander symptoom van stress is vergeetachtigheid. Daarover vertel ik je vandaag graag wat meer.

Lees meer »

7 klachten die horen bij PTSS

Je wordt wakker van de wekker en hebt het gevoel dat je nog geen oog dicht gedaan hebt pfffff. Wanneer kan je nu eens een keer goed slapen, dit houdt niemand toch vol zeg je tegen jezelf.

Lees meer »

5 tips voor als je je verdrietig voelt

Nee, we vinden het niet leuk maar verdriet hoort bij onze basis emotie net als vreugde, angst en boosheid. Verdriet is een reactie van ons lichaam wanneer we te maken krijgen met een moeilijke situatie, zoals het verliezen van een geliefd persoon of dier, het verliezen van een baan, het zakken voor een examen of als je gekwetst wordt. En toch gaat dit gevoel altijd weer over. Soms is verdriet van korte duur en soms duurt dit langer bijvoorbeeld als je in rouw bent.

Lees meer »

7 oorzaken van schaamte

Iedereen kent het wel; schaamte. Iedereen heeft zich wel eens geschaamd en als jij denkt dat jij hierin bijzonder bent zal je iets hebben verdrongen of je bent niet van deze planeet 😉

Lees meer »

Neerwaartse spiraal

Sheila (fictieve naam) was de afgelopen jaren niet meer gelukkig. Niet gelukkig met haar leven, niet gelukkig met haar lichaam en ook niet gelukkig in haar leven als (alleenstaande) moeder.

Lees meer »

Wat doet een scheiding.....

In mijn praktijk kwam een man die sprak over depressieve gevoelens.  Tijdens het gesprek bleek dat de man al enige jaren gescheiden was maar de verstandhouding met zijn ex was al jaren slecht (vandaar de scheiding...). Nadat ze uit elkaar zijn gegaan heeft hij sporadisch de kinderen mogen zien. Als hij ze dan toch mag zien hoort hij van de kinderen allemaal verhalen die moeder verteld heeft over hem waarom hij de kinderen zo weinig ziet.....

Lees meer »

Ouders uit elkaar

Cliënt had tot ca. zijn 18e levensjaar een onbezorgd en fijn leven bij zijn ouders en familie in Hongarije. Hij deed het goed op school en was erg sociaal. Hij hielp o.a. de kerk en vrijwilligersorganisaties.

Lees meer »

Ho 'oponopono

Hoʻoponopono (ho-o-pono-pono) is een oude Hawaïaanse methode met Sjamanistische invloeden voor verzoening en vergeving. Het zorgt ervoor dat je ego op 1 lijn komt met je ware zelf.  Vrij vertaald zeg je hiermee;

Lees meer »